Bij Ontbijtservice OntbijtjeThuis dekken wij dagelijks diverse en vele ontbijttafels. De meeste ontbijttafels dekken de bezorgers/serveersters met het mastiek (luxe woord voor borden en bestek) met datgene wat de ontvangers van het champagne ontbijt in huis en in de kasten hebben. Overigens nemen wij op verzoek, en tegen een kleine meerprijs heel mooi en luxe servies mee, om de tafel te dekken zoals in een restaurant. In deze blog geven wij u graag wat tips en tricks hoe de ontbijttafel gedekt hoort te worden, volgens de geldende etiketten.

Servies speelt daar een belangrijke rol in. Dat kan een porselein servies zijn, maar de tafels kunnen ook met oude serviezen gedekt worden met mooie kop en schotels of bijvoorbeeld met glazen borden en glazen gebaksbordjes. Dit zorgt voor extra sfeer. Een nieuwe trend wie wij bij Ontbijtservcie OntbijtjeThuis ook graag toepassen is de zogenoemde bonte tafel, een mix van divers servies, wat goed te koop is op een rommelmarkt, braderie of de kringloop winkel. Voor nu gaan we graag dieper in, hoe een tafel gedekt hoort te zijn. Leest u mee?

Tafeldekken, hoe hoort het?

-De borden moeten ongeveer 2 centimeter van de tafelrand neergezet worden, recht voor de stoel. Eerst komt het onderbord, dat is de grootste en is vaak puur decoratief. De borden dienen van groot naar klein gestapeld te worden. Het kleinste bordje is voor het voorgerecht.

-Het bestek wordt van buiten naar binnen gelegd. Het bestek wat nodig is voor het voorgerecht, leg je aan de buitenkant. Vorken liggen aan de linkerkant, messen en lepels aan de rechterkant. De snijzijde van het mes wijst naar binnen. De onderkanten van het bestek dient op één lijn te liggen. Een oester- of visvork ligt rechts naast de soeplepel. Het bestekje voor het nagerecht hoort boven het bord te liggen. Het lepeltje van het dessertbestek ligt met de onderkant naar rechts en het vorkje met de onderkant naar links. Zo kan het dessertbestek makkelijk opzij geschoven worden naar de goede kant van het bord.

-De glazen gaan recht boven het bord in een schuine lijn naar beneden. Eerst komt het waterglas, dan komt het rode wijnglas en onderaan komt het witte wijnglas. Dit glas is iets groter dan het glas voor rode wijn. Het zou kunnen dat er rechts boven het glas voor witte wijn nog een wijnglas staat. Dat extra glas is dan bedoeld voor dessertwijn.

-Het servet gaat links naast de vorken. Natuurlijk kunt u het servet in een leuke vorm vouwen of in een servetring rollen.

-Een broodje als voorgerecht? Dat ligt links van uw bord. Breek dit eventueel met uw handen in kleine stukjes. Nooit snijden met een mes!

-U kunt eventueel de tafel opleuken met persoonlijke naambordjes, natuurlijk in de stijl van de gedekte tafel.


Het eten wordt altijd van links geserveerd, met uitzondering van soep. Soep wordt vanaf rechts opgediend. Het afruimen van de tafel, maar ook het inschenken van wijn en andere drankjes gebeurt altijd aan de rechterkant.

Een belangrijke Sfeermaker,

Of u nu de tafel dekt met porselein servies of retro oude serviezen, het gaat uiteindelijk om de sfeer die er mee gecreëerd wordt. En zo lang die sfeer goed is, weten wij zeker dat u van een heerlijk ontbijt geniet 🙂

Mogen wij bij u de tafel dekken?

Wij hopen dat we binnenkort ook een keer bij u mogen aanbellen met een heerlijk champagne ontbijt van Ontbijtservice OntbijtjeThuis.nl